Srovnání vybraných způsobů ocenění bytů v Brně Černých Polích - Barilová, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce se zaměřuje na srovnání vybraných způsobů ocenění pro nemovitost typu byt v lokalitě Brno - Černá Pole, a to konkrétně bytů v cihlových stavbách. Teoretická část popisuje základní pojmy spojené s oceňováním, popisuje metody oceňování a také oceňovanou lokalitu. Praktická část diplomové práce je zaměřena na ocenění bytů dle platného cenového předpisu a to porovnávacím způsobem, dále bude provedeno ocenění metodou porovnávací (metodou přímého porovnání) a metodou výnosovou pro stanovení obvyklé ceny. V závěru práce jsou výsledné ceny všech těchto metod porovnány.

This diploma thesis is focused on the comparison of selected methods of apartment valuation in the location of Brno - Černá Pole, in specific on the apartment valuation in brick buildings. The theoretical part describes the basic notions connected with valuation, describes the methods of valuation and also the valuated location itself. The practical part deals with the apartment valuation using these methods - the method according to price provision, specifically comparative technique, then the comparative method itself but not according to price provision and finally using the yield method for an assessment of the current price. In the conclusion there is comparison of all of these used methods.
Comparison of Selected Methods of Apartment Valuation in Brno - Černá Pole
Keywords: Nemovitost; byt; jednotka; podlahová plocha; součást a příslušenství věci; vlastnictví; cena; hodnota; nabídka; poptávka; ocenění podle cenového předpisu; metoda přímého porovnání; výnosová metoda; obvyklá cena.; A real property; an apartment; an accommodation unit; a floor area; a part and an adjunct of an object; an ownership; a price; a worth; an offer; a demand; a valuation using price provision; method of a direct comparison; yield method; a current price