Kvantifikace relaxačního času T1 v DCE-MRI - Vitouš, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá metodami kvantifikace relaxačního času T1 a korekce nehomogenity magnetického pole B1. Pro účely měření je vytvořen fantom pomocí 3D tisku. Nejprve je provedena rešerše na dané téma, následně je provedena analýza dat z měření standardními metodami kvantifikace relaxačního času T1. Tyto metody jsou následně mezi sebou porovnány. Další část bakalářské práce se věnuje korekci nehomogenity magnetického pole B1 a využití této korekce pro kvantifikaci T1 pomocí rychlých metod založených na proměnném sklápěcím úhlu. Pro korekci nehomogenity jsou zpracovány dva postupy a to korekce přímým mapováním relativní mapy B1 metodou double angle a mapování B1 na základě referenční metody. Pro účely výběru referenční metody je vytvořena jednoduchá simulace, která ukazuje náchylnosti jednotlivých referenčních metod na nepříznivé vlivy při akvizici. Na závěr jsou stanoveny výhody a nevýhody jednotlivých metod korekce nehomogenity B1 a srovnání přesnosti metod založených na proměnném sklápěcím úhlu s referenčními metodami.

This bachelor thesis deals with methods of T1 relaxation time quantification and B1 magnetic field inhomogeneities corrections. For purposes of the required measurements, the phantom was created using a 3D printer. Firstly the thesis presents information about a given theme, then it hands out the results of measurements taken using standard quantification methods. These methods are consequently analyzed and compared. Next part of the bachelor thesis deals with the fast method based on a variable flip angle (VFA), which needs a magnetic field B1 correction maps to give reasonable T1 estimates. For this purpose, two methods of B1 correction are presented. The first method is a double angle method and second is based on mapping magnetic field B1 using a reference T1 map. To decide which T1 map of which method should be used as a reference, a simple simulation is proposed, which describes the impact of unfavorable effects, such as B1 itself, on the T1 estimate of standard methods. In the end, the conclusions are made and the results of VFA methods are compared with standard methods of quantification.
Quantification of Relaxation Time T1 in DCE-MRI
Keywords: Magnetická rezonance; kvantifikace; relaxace; T1; B1; korekce; Magnetic resonance; estimation; relaxation; T1; B1; correction