Environmentálně vyspělá budova - pro sportovní aktivity - Krahula, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Zadáním diplomové práce je navrhnout budovu pro sportovní aktivity v Sehradicích ve Zlínském kraji. V první části byla navržena a vyprojektována budova. Druhá část se zabývá návrhem technického vybavení budov. Poslední část zkoumá měření vlivu zastínění oken na tepelné zisky a osvětlenost. Budova má jedno podlaží a je zastřešena plochou zelenou střechou. V budově se nachází fitness, místnost pro cvičení jógy, odpočinková místnost, dvě sauny, šatny a zázemí pro personál. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z keramických tvárnic Heluz, vodorovná nosná konstrukce stropu nad 1.NP je navržena z předpjatých panelů Spiroll. Tepelnou obálku budovy tvoří zateplení systému ETICS. Budova je vytápěna dvěma plynovými kotly. Budova je větrána nuceně za pomocí dvou vzduchotechnických jednotek a chlazena venkovní chladící jednotkou. Teplá voda je připravována díky plynovému kotli a solárním panelům. V celé budově jsou nevržena LED světla. Potřeba elektrické energie je z části vyrobena fotovoltaickými panely na střeše. Návrh zahrnuje velké parkoviště před budovou. Projekt byl zpracován v programu Revit a AutoCAD, průkaz energetické náročnosti budovy byl zpracován programem Deksoft.

The task of the master project is to design a building for sports activities in Sehradice, Zlín region. First the documentation was elaborated, the second part HVAC was designed and the last part focussed on daylighting. The building has one floor and flat green roof. The building includes a fitness, a yoga room, a relax room, two saunas, changing rooms and staff room. The superstructure is designed using Heluz ceramic block walls and Spiroll panel floor structure. Façade is insulated with ETICS. HVAC is provided by two gas boilers, two mechanical ventilation units (indoors) and a cooling unit (outdoor). Domestic hot water is provided by the gas boiler and solar panels. The building uses LED lights. Electricity consumption is partially covered by photovoltaics on the roof. The building plot also includes a large carpark in front of the building. The designs were elaborated in Revit, AutoCAD and energy assessment in Deksoft software.
Environmentally advanced building - for sports activities
Keywords: Sportovní centrum; solární kolektor; fotovoltaický systém; plynový kotel; nucené větrání; chladící jednotka; vegetační zelená střecha; průkaz energetické náročnosti budov; Sport center; solar collector; photovoltaic system; gas boiler; mechanical ventilation; cooling unit; green roof; energy performance certificate