Moderní metody ověření identity uživatelů - Sýkora, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Diplomová práce se zabývá moderními metodami autentizace uživatelů. V první části práce jsou stručně popsány protokoly, které se používají v současnosti a shrnuty jejich výhody a nevýhody. V teoretickém úvodu jsou pak rozebrány principy autentizace s nulovou znalostí, password-based protokoly a popsán návrh hašovací funkce nové generace. V praktické části jsou popsány konkrétní implementace autentizačních protokolů - Ohta-Okamoto protokol jako zástupce protokolů s nulovou znalostí a SRP (Secure Remote Password), který zastupuje password-based protokoly. V obou případech je popsán postup instalace, proveden rozbor jejich implementace na úrovni zdrojových kódů a ten následně porovnán s přenášenými daty zachycenými programem Wireshark. U protokolu SRP je provedeno ověření bezpečnosti nástrojem AVISPA. V závěru je u obou protokolů shrnuta bezpečnostní analýza.

The main focus of Master’s thesis is modern methods for user authentication. In the first part are briefly described currently used protocols and pointed out thein advantages and disadvantages. The theoretical introduction analyzes the principles of zero-knowledge authentication, password-based protocols and describes the concept of a new generation hash function. The practical part describes the specific implementation of authentication protocols - Ohta-Okamoto protocol as a representative of the zero knowledge protocols and SRP (Secure Remote Password), which represents password-based protocols. In both cases, the installation procedure is described following the analysis of their implementation (at the source code level) and then compared with the transmitted data captured by Wireshark. The SRP protocol is verified by AVISPA tool. There is summary of both protocols security analysis in the conclusion.
Modern methods for user authentication
Keywords: autentizace; Ohta-Okamoto; password-based; SRP; Wireshark; AVISPA; authentication; Ohta-Okamoto; password-based; SRP; Wireshark; AVISPA