Aplikování technik hlubokého učení na detekci anomálií v počítačových sítích pomocí grafické reprezentace provozu - Židovský, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Táto diplomová práca sa zaoberá aplikáciou techník hlbokého učenia na detekciu anomálií v počítačových sieťach. Výberom vhodných vlastností komunikačnej siete bola vytvorená grafická reprezentácia sieťovej prevádzky za účelom trénovanie konvolučných neurónových sietí. Prvý natrénovaný model bol použitý v zariadení Raspberry Pi s hardvérovým akcelerátorom Neural Compute Stick. Druhý model bol umiestnený v centrále pre dodatočnú kontrolu výsledkov. Cieľom práce bolo navrhnúť a implementovať automatizovaný systém detekcie anomálií, ktorý bude otestovaný tromi zvolenými kybernetickými útokmi. Vyhodnotiť získané výsledky a navrhnúť možnosti optimalizácie.

This thesis deals with the application of deep learning techniques for anomaly detection in computer networks. By selecting appropriate features of the communication network, a graphical representation of the network traffic has been created in order to train convolutional neural networks. The first trained model was used in a Raspberry Pi device with a Neural Compute Stick hardware accelerator. The second model was placed in a central location for additional control of the results. The aim of this work was to design and implement an automated anomaly detection system to be tested by three selected cyber attacks. Evaluate the results obtained and propose optimization options.
Application of deep learning techniques for anomaly detection in computer networks using graphical representation of network traffic
Keywords: analýza; detekcia anomálií; kybernetické útoky; raspberry pi; sieťová komunikácie; umelá neurónová sieť; vizualizácia; analysis; anomaly detection; cyber attacks; raspberry pi; network communication; artificial neural network; visualization