Hydropneumatické odpružení vozidel - Koudelka, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato bakalářská práce má za úkol seznámit čtenáře s problematikou hydropneumatického odpružení. Na úvodní část, jejímž cílem je nastínit historické pozadí systému, plynule navazuje popis principu jeho funkce. Zmíněny jsou též vlastnosti pro něj typické. Tento typ pérování je použit u různých typů vozidel, konkrétní aplikace jsou náplní další části práce. Poslední sekce je zaměřena na samotný návrh odpružení vojenského speciálu.

The main task of this bachelor’s thesis is introduction of readers with main principles of hydropneumatic suspension. The introductory part, which aims to outline the historical background of the system, continuously follows the description of the principle of its function. This part also contains the typical features of this suspension system. This type of suspension is used at different types of vehicles, the specific applications are mentioned in the next chapter. The last section is about designing suspension for special military vehicle.
Vehicle Hydropneumatic Suspension
Keywords: systém; odpružení; pérování; funkce; pružení; tlumení; kapalina; plyn; hydropneumatika; využití; návrh; system; suspension; functioning; spring characteristics; damping characteristics; fluid; gas; hydropneumatic; examples; dimensioning