Studie operativního řízení výroby - Pistulka, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Hlavním zaměřením práce je optimalizace operativního plánování s výrazným zaměřením na zákazníky a splnění jejich požadavků v čase, nákladech a jakosti. Cílem je analýza současného operativního řízení výrobního procesu a na tomto základu nedostatky současného stavu, které by měly být řešením eliminovány. Analýza bude vycházet z výrobního systému, z ekonomiky výrobního procesu a produktu. U zjištěných nedostatků, vyplývajících z analýzy, budou navrženy varianty možného řešení problému a následně vybrána jedna jako nejvhodnější. Nejzávažnějším nedostatkem se ukázalo být ohraňování a jeho současný způsob řešení. Jako nejvhodnější řešení bylo vybráno ohraňovací centrum, které je ve většině případů nejvýhodnější možnou náhradou.

The main objective of this dissertation is an operational planning optimization with greater concentration on customers and their requirements, which are supposed to be fulfilled in time, costs and quality. The aim is an operative management analysis of production process. In terms of this analysis, deficiencies of the present condition will emerge, which should be eliminated by the solution. The analysis will be based on production system, economy of production process and product. At the deficiencies, which result from the analysis, some variants how to solve the problem will be suggested and finally, the most suitable variant will be chosen. Bending and its contemporary method of solving seems to be the most serious deficiency. Therefore, the panel bender was chosen as the most suitable solution because it is usually the most convenient compensation.
The Study of Production's Operation Management
Keywords: Operativní řízení výroby; ohraňování; profilové válcování; ohraňovací centrum; hydraulická ruka.; Production operation management; bending; rollforming; panel bender; hydraulic arm.