Lokalizace uvnitř budov s využitím UWB signálů - Sadleková, Simona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Táto bakalárska práca sa zaoberá lokalizáciou objektov predovšetkým vo vnútri budov s využitím UltraWide Band (UWB) signálov. Fyzickú vrstvu pre určovanie vzdialeností potrebných pre lokalizáciu tvoria čipy DW1000 v demonštračnom systéme TREK1000. Práca objasňuje princípy lokalizácie a prednosti UWB signálov v tejto oblasti. V praktickej časti je uskutočnené a vyhodnotené základné meranie s dodávaným demo programom k použitému lokalizačnému systému. Práca popisuje knižnicu pre komunikáciu so systémom TREK1000 v jazyku C#, čo umožní jednoduchšie použitie tohto systému v rôznych projektoch založených na .NET frameworku. Následne sa práca zaoberá knižnicou pre trilateráciu vytvorenou v jazyku C#, ktorá prináša novú metódu oproti pôvodnej funkcionalite a rieši problém pri zisťovaní polohy tagu v prípade, kedy sa sféry nepretínajú v jednom bode, ale v oblasti možných polôh.

This bachelor thesis deals with the indoor object localization by using Ultra Wide Band signals (UWB). Physical layer for determination of the distances, which are needed for localization, is built from DW 1000 integrated chips in demonstration system TREK1000. The thesis describes the library for communication with TREK1000 system in C# language, to enable intuitive aplication of this system in various projects based on .NET framework. Subsequently, the thesis deals with the trilateration implemented in C# language, which brings the new method compared to the original feature and solves the problem with finding the tag position in case the spheres are not crossed in one point, but in the area of possible appearance.
Indoor positioning system using UWB signals
Keywords: Lokalizácia; UWB signály; výpočet polohy; TREK1000; demo program; Localization; UWB signals; position calculation; TREK1000; demo software