Vliv vzájemného provozu vtoků na jejich energetickou účinnost a tvorbu hladinových vírů - Chvátal, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Předložená diplomová práce obsahuje několik dílčích částí. Jedná se zejména o rešerši v oblastech jednosměrných vtoků: energetické účinnosti vtoků a jejich ovlivnění provozem sousedních vtoků, dále o stádia tvorby hladinových vírů, ovlivňování vírových struktur vzájemným provozem sousedních vtoků a také vědeckých postupů používaných při určování kritické a bezpečné hloubky ponoru vtoku proti tvorbě hladinových vírů. Součástí je popis průběhu i zhodnocení laboratorních zkoušek, které jsou zaměřeny na posouzení vlivu vzájemného provozu vtoků na jejich energetickou účinnost a tvorbu hladinových vírů vyšších intenzit. Důležitou částí práce je i porovnání dosažených výsledků s výsledky autorů, kteří se touto problematikou zabývali.

This diploma thesis contains several individual parts. It's especially about summary in the area of one-way inlets: the energy efficiency of the inlets and influence of the neighbouring inlets on them, the phases of creation of surface vortices, the influence on the vortex structures by the mutual operation of the neighbouring inlets and also the methods used to determine the critical and safe depth of dive of inlet against the creation of surface vortices. It also includes the description of process and the evaluation of laboratory tests, which are focused on the assessment of the effect of the mutual operation of inlets on their energy efficiency and the creation of higher intensity surface vortices. Important part of this diploma thesis is also a comparison of the achieved results with the results of the authors who have dealt with this issue.
Effect of the inlets interoperability to their energy efficiency and the surface vortices formation
Keywords: Bezpečná hloubka ponoru vtoku; kritická hloubka ponoru vtoku; vtokový objekt; vtokový vír; modelový výzkum; energetická účinnost.; Safe depth of dive of inlet; critical depth of dive of inlet; inlet object; inlet vortex; model research; energy efficiency.