Léčebna se speleoterapií Ostrov u Macochy - Hendrych, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Diplomová práce řeší návrh nového objektu dětské léčebny se speleoterapií, který je situovan u Císařské jeskyně v obci Ostrov u Macochy. Řešené území se nachází v těsné blízkosti zmiňované jeskyn v exponovaném přírodním prostředí, v návaznosti na obytnou část městyse, tvořenou roztroušenou zástavbou rodinných domů. Ambicí projektu je propojit stávající dolní vstup do Císařské jeskyně s uvažovaným novým horním vstupem do jeskyně, objektem léčebny a stávající zástavbou. Toho je docíleno vytvořením nové komunikační linky, která respektuje a podporuje morfologii území. Objekt je umístěn na konci této spojnice v přímé návaznosti na stávající komunikace a zástavbu, kterou vhodně doplňuje svou architektonickou formou, vycházející z tvarosloví klasického vesnického domu. Objekt léčebny nabízí funkci rehabilitační a léčebnou jak pro dětské klienty, tak pro širokou veřejnost, stejně jako funkci ubytovací a sportovní. Záměrem práce bylo objekt co nejvíce zakomponovat do charakteru městyse, panoramatu sedlových střech a přírodního okolí, při zachování vynikajícího uživatelského komfortu.

The diploma project proposes The Children´s Sanatorium with Speleotherapy Ostrov u Macochy which is to take place in the Císařská Cave. Site is located close to the mentioned cave in an exposed natural environment adjacent by urban housing which is represented by dispersed detached houses. An ambition of project is connecting an existing down-entrance to Císařská Cave with design new up-entrance, building of speleotherapy and existing development. There is created a new interconnection which respects and supports a local morphology. The building is situated on the end of connector in direct continuity with existing roads and development which suitably complements because of architecture form based on an archetyp of traditional cottage. The complex offers services for rehabilitation, sanatorium, accommodation and sports for childrens clients and general public too. A project intention was an effort to maximize incorporation the volume to feature of town, townscape with gabled roofs and natural surroundings with preservation high users comfort.
Sanatorium with Speleotherapy Ostrov u Macochy
Keywords: Dětská léčebna; Ostrov u Macochy; Císařská jeskyně; vesnice; jeskyně; speloterapie; ubytování; CHKO; louka; dřevěný obklad; Sanatorium for Childern; Ostrov u Macochy; Císařská Cave; village; cave; speleotherapy; accommodation; nature reserve; meadow; timber cladding