Kinematika kráčejících robotů - Hrubý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem kinematiky kráčejících robotů. Věnuje se seznámení s problematikou mobilních robotů a koncepty řešení lokomoce a stability robotů s rozdílnými počty končetin. Dále jsou v práci rozebrány matematické principy vedoucí k popisu končetin robotů a k popisu jejich pohybu. Tyto principy jsou poté použity pro konkrétní případ šestinohého kráčejícího robota. Je řešen popis končetin vzhledem k souřadnicím a nastavení servomotorů. Následně je navržen dopředný pohyb robota a výsledek je zobrazen v simulaci.

This bachelor thesis deals with the topic of kinematics of walking robots. It is aimed at introducing the problems of mobile robots and the concepts of solving locomotion and stability of robots with different numbers of limbs. Furthermore, the thesis discusses the mathematical principles leading to the description of the limbs of robots and to the description of their motion. These principles are then applied to the specific case of a six-legged walking robot. The description of the limbs with respect to the coordinates and the servomotor setup is resolved. Then the forward motion of the robot is modeled and the result is shown in the simulation.
On the kinematics of legged robots
Keywords: Kráčející robot; kinematika; stabilita; končetina; MATLAB; simulace; servomotor; Walking robot; kinematics; stability; limb; MATLAB; simulation; servomotor