Multiplatformní přístup k databázovým aplikacím - Hromádková, Pavla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato diplomová práce řeší možnosti přístupu k databázovým systémům z různých typů zařízení. Obsahuje analýzu, návrh a popis následné implementace informačního systému s využitím návrhového vzoru Model-View-Controller. Návrh systému je proveden v modelovacím jazyce UML. Při vývoji systému byl použit programovací jazyk PHP a relační databázový server MySQL. Uživatelská vrstva byla implementována technologií HTML a WML. Výsledného vzhledu aplikace bylo dosaženo použitím webové technologie CSS. Technická zpráva popisuje vícevrstvou architekturu a výhody jejího použití při tvorbě informačního systému. Zabývá se návrhovým vzorem MVC, jehož použití je vhodné u aplikací, kde je potřeba oddělit vzhled aplikace od komunikace s DB a logiky aplikace. Práce také popisuje analýzu, návrh i implementaci multiplatformní aplikace pro cestovní kancelář Drak. Přístup k systému je v současné době možný prostřednictvím mobilního telefonu nebo přes webový prohlížeč. Aplikace je snadno rozšiřitelná pro použití i na další platformě.

This thesis deals with possibilities of accessing database systems from different devices. It contains analysis, concept and description of the following information system implementation with draft model Model-View-Controller. Concept of the system is made in UML language. The PHP programming language and MySQL relational database server were used during the progression of the system. User interface was implemented by HTML and WML technologies. Final look of the application was achieved by using CSS web technology. Technical report describes multilayer architecture and its advantages in the creation of the information system. It deals with MVC draft model, which is useful in the cases, where´s the need of the separation of the application look, its communication with database and application logic. The work oncemore describes analysis, concept and implementation of multiplatform application for the Drak travel agency. Systém could be currently accessed by handy or web browser. The application is easily extensible for the use in another platform.
Multiplatform Access for Databases Applications
Keywords: Informační systém; PHP; SQL; MySQL; HTML; XHTML; WML; CSS; JavaScript; UML; architektury informačních systémů; multiplatformní přístup; návrhové vzory; vzor Model-View-Controller; framework; Zend Framework; cestovní kancelář Drak; Information system; PHP; SQL; MySQL; HTML; XHTML; WML; CSS; JavaScript; UML; Information systeme architecture; multiplatform Access; draft models; model Model-View-Controller; framework; Zend Framework; travel agency