Zpracování snímků srdečních buněk - Václavek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato bakalářská práce se zaobírá tématem číslicového zpracování obrazu v oblasti snímání vzorků srdečních buněk. Cílem práce je seznámení se s metodami snímání obrazů buněk srdce, dále s metodami číslicového zpracování obrazu za účelem analýzy kontraktility kardiocytu z předem získaných sekvencí snímků. Jsou zde popsány jednotlivé základní metody zpracování obrazu a principy, na kterých jsou tyto metody založeny. Také jsou uvedeny a popsány způsoby měření kontraktility kardiocytu. V další části jsou vybrané metody implementovány v programovacím prostředí MATLAB® a aplikovány na dvě sekvence snímků buněk myokardu, které byly získány pomocí mikroskopie ve světlém poli.

This bachelor thesis is dealing with topic of digital image processing in the field of cardiac cell imaging. The aim of this thesis is familiarization with cardiac cell imaging methods and then with methods of digital image processing for a purpose of cardiocyte contractility analysis of previously captured image sequences. Basic methods of image processing and principles, which they are based on, are described. Methods for assessing cardiocyte contractility are also described. In the following part, chosen methods are implemented in MATLAB® and applied on two image sequences of cardiac cells, which were obtained using bright field microscopy.
Processing of cardiac cell images
Keywords: číslicové zpracování obrazu; kardiocyt; zpracování snímků buněk srdce; MATLAB; analýza kontraktility; Wienerův filtr; Cannyho detektor; detekce hran; segmentace; digital image processing; cardiocyte; cardiac cell images processing; MATLAB; contractility analysis; Wiener filter; Canny detector; edge detection; segmentation