Precizní laboratorní napájecí zdroj - Bartoš, Dalibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem precizního dvoukanálového laboratorního zdroje s rozsahem výstupního napětí od 0 do 30 V a nastavitelným proudovým omezením do 1 A. Navržené řešení je založeno na využití lineárních stabilizátorů a systému přepínání vstupního napětí k minimalizaci ztrátového výkonu. Galvanicky oddělené kanály napájecího zdroje sdílí společný řídicí mikrokontrolér, jenž zpracovává vstupy od uživatele. Program mikrokontroléru rovněž umožňuje kalibraci zařízení nebo komunikaci zdroje s počítačem. Kryt napájecího zdroje je navržen s ohledem na dobré chlazení přístroje a výrobu procesem 3D tisku. Na závěr jsou vlastnosti laboratorního napájecího zdroje ověřeny testovacími měřeními.

The subject of this thesis is a design of a precision dual channel laboratory power supply with output voltage range from 0 to 30 V and adjustable current limit up to 1 A. The proposed solution is based on linear regulators and input voltage switching system to minimize power dissipation. Galvanically isolated channels of the power supply share the same microcontroller that processes the user inputs. Microcontroller code allows the calibration of the device or it’s communication with computer. The cover of the device is designed with good cooling performance and 3D printing manufacturing method in mind. The properties of the designed laboratory power supply are verified by the final test measurements.
Precision laboratory power supply
Keywords: Laboratorní napájecí zdroj; dvoukanálový napájecí zdroj; lineární stabilizátor; nezávislé kanály; mikrokontrolér; chlazení; PC komunikace; Laboratory power supply; dual channel power supply; linear regulator; independent channels; microcontroller; cooling; PC communication