Analýza a rekonstrukce komunikace typu Instant Messaging (YMSG a ICQ) - Pluskal, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Cílem této bakalářské práce je analýza a rekonstrukce instantní komunikace protokoly YMSG a ICQ. Práce obsahuje detailní popis struktury těchto protokolů a přenášených zpráv významných pro rekonstrukci. Dále je popsáno vytvoření experimentálního nástroje pro rekonstrukci YMSG komunikace, kterým je ověřena správnost analýzy tohoto protokolu. Pro oba protokoly jsou taktéž vytvořeny popisy v jazyce NPL, které jsou použity v nástroji pro analýzu komunikace MS Network Monitoru.

The goal of this Bachelor's thesis is analysis and reconstruction of network communication using YMSG and ICQ protocols. This paper contains detail description and message structure of these two protocols. Subsequently creation of experimental tool is discussed and used for reconstruction of YMSG communication. Results show that output of this tool is correct with reference to YMSG protocol. Thesis also outlines MS Network Monitor and introduces specialized NPL parsers for YMSG and ICQ.
Instant Messaging Network Analysis and Reconstruction (YMSG and YMSG)
Keywords: Rekonstrukce instantní komunikace; analýza protokolu; ICQ; OSCAR; Yahoo!; YMSG; Instant messaging network reconstruction; protocol analysis; ICQ; OSCAR; Yahoo!; YMSG