Výložník kolesového rypadla - Lörincz, Alexandr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se věnuje konstrukčnímu návrhu výložníku pro kompaktní kolesové rypadlo. V úvodní části je zpracována rešerše zaměřená na současná konstrukční řešení výložníků a příbuzných mechanických systémů. Hlavní část práce se soustředí na návrh konkrétního konstrukčního uspořádání, výpočet zatížení klíčových prvků a jejich posouzení pomocí metody konečných prvků (MKP) v softwarovém prostředí ANSYS. Součástí je rovněž návrh a dimenzování lanového zdvihacího mechanismu a zpracování výkresové dokumentace.

This bachelor’s thesis focuses on the structural design of a boom for a compact bucket-wheel excavator. The introductory part presents a literature review of current boom designs and related mechanical systems. The main section is dedicated to the design of a specific structural configuration, the calculation of loads on key components, and their assessment using the Finite Element Method (FEM) in the ANSYS software environment. The work also includes the design and dimensioning of a rope hoisting mechanism and the preparation of technical drawing documentation.
Bucket-wheel boom of excavator
Keywords: kolesové rypadlo; výložník; konstrukční uspořádání; lanový zdvih; zatížení konstrukce; bucket-wheel excavator; boom; structural configuration; rope hoisting mechanism; structural loading