Výroba mělkého výtažku pryží - Klepáč, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cielom tejto diplomovej práce je návrh variant riešenia výroby zadanej súčiastky a výber vhodnej technológie pre kusovú výrobu zadanej súčiastky z nerezovej ocele 17240. V prvej časti práce je stručné zhodnotenie tvárnenia plechu klasickým spôsobom a v ďalších častiach práce je podrobne rozoberaná problematika tvárnenia „nepevným nástrojom“ (pryž, polyuretan), tvárnenia pomocou tlaku kvapaliny a návrh vhodného nástroja pre zadanú súčiastku.V závere práce bude uvedené ekonomické zhodnotenie vybranej technológie a navrhnutého nástroja.

An object of this master thesis is the proposal of variants solving a manufacturing of required part and the selection right technology for single part production of required part from stainless steel 17240 (DIN 1.4301). At the first part of this thesis is briefly reviewed conventional forming and at rest of this thesis is closely reviewed the technology using the elastic tools (rubber, urethane), hydroforming technology and design of proper tool for required part. At the end of this work will be release economics estimation of fine technology and designed tool.
The manufacturing of shallow drawing part by rubber
Keywords: ťahanie; pryž; polyuretan; výtažek; drawing; rubber; urethane; drawing part