Řídicí systémy Kaplanovy turbíny - Pavelka, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
V této bakalářské práci je uvedeno stručné rozdělení nejužívanějších druhů vodních turbín, následně je obsažen důkladný rozbor konstrukce a především regulace Kaplanovy turbíny. Dále jsou v ní popsány jednotlivé mechanismy a pochody ve stroji při regulaci rozvaděčem a lopatami oběžného kola. Je zde poukázáno také na to, jaký vliv má regulace na průběh účinnosti turbíny. V závěru práce je čtenáři nastíněno stručné vysvětlení a srovnání moderního řízení regulace stroje s dříve používaným řízením regulace pomocí hydraulických roztěžníků.

The main objective of this bachelor´s thesis is to list briefly the most common types of water turbines and explain the construction and especially regulation of Kaplan water turbine. Second task is to describe individually both regulatory mechanisms and movements in the machine during the regulation by distributor and by blades of runner wheel. The next intention is to describe the influence of regulation on the efficiency curve and further briefly explain and compare the modern control systems of turbine regulation with the old way using the centrifugal regulator.
Control systems of Kaplan Turbine
Keywords: Kaplan; Pelton; Francis; vodní turbína; regulace; regulátory; roztěžník; regulační mechanismus; rozvaděč; oběžné kolo; Kaplan; Pelton; Francis; water turbine; regulation; regulators; centrifugal regulator; regulátory mechanism; distributor; runner wheel