Dřevěná konstrukce budovy pro rodinnou rekreaci - návrh a statické posouzení - Vrzalová, Valéria (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Predmetom tejto bakalárskej práce je návrh a posúdenie drevenej konštrukcie budovy pre rodinnú rekreáciu. Budova má jedno nadzemné podlažie a obytné podkrovie. Stavba sa nachádza v obci Podhájska v Nitrianskom kraji. Navrhnutá konštrukcia má pôdorys obdĺžnikového tvaru a je zastrešená sedlovou strechou. Konštrukčný systém je stĺpiková drevostavba, ktorá bola vymodelovaná a posúdená v programe Dlubal RFEM 5. Výsledky boli čiastočne overené ručným výpočtom. Ako materiál bolo vybraté rastené drevo pevnostnej triedy C24.

The subject of this bachelor´s thesis is a design and static assesment of a timber structure of a building for family recreation. The building consists of one floor and a loft. The building is located in Podhájska in Nitra Region. The designed construction has a rectangular floor plan and is covered with gable roof. Structural system is a timber framed structure which has been modeled and assessed in the calculation program Dlubal RFEM 5. Final results have been partially verified by hand calculations. Solid timber of C24 quality has been chosen as a proper material.
Timber structure of a building for family recreation - design and static assessment
Keywords: Drevená konštrukcia; stĺpiková konštrukcia; rastené drevo; nosník; sedlová strecha; Wooden structure; frame structure; solid timber; beam; gable roof