Návrh absolutních snímačů polohy s Hallovými sondami - Pikula, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Práce se zabývá možností použití lineárních Hallových snímačů vyráběných jako integrované obvody pro konstrukci absolutních snímačů polohy a natočení. Hallovy snímače ve spojení s permanentními magnety umožňují rozměrově malou konstrukci. V této práci je popsán návrh a řešení absolutního lineárního snímače polohy pro lineární pohon Stewartovy platformy a absolutních snímačů natočení pro robotický manipulátor Mini-swing. Použití těchto snímačů přináší mnoho výhod, ty hlavní jsou minimální rozměry a vysoká rozlišovací přesnost.

This work deals with possibilities of use of linear Hall sensors which are made as integrated circuit for construction of absolute sensors of position and rotary position. Hall sensors with permanent magnets allow a smaller construction. In this work there is described a design and solution of absolute linear sensor of position for linear drive of Stewart's platform and absolute sensors of rotary position for robotic manipulator Mini-swing. Use of these sensors adds many advantages, primary minimal size and high resolution.
Design of the absolute position sensors with Hall elements
Keywords: Hallovy snímače; Absolutní snímače; NI LabVIEW; Mechatronika; Hall sensors; absolute sensors; NI LabVIEW; Mechatronics