Dynamika letu a řízení - Šabartová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá odvozením pohybových rovnic pro dynamickou soustavu letadla. Rovnice za předpokladu ustáleného přímočarého letu s malými odchylkami můžeme linearizovat a uplatnit teorii řízení. Výsledkem práce je vedle teoretické stránky také simulace pohybové odezvy na změnu polohy řídících prvků v prostředí MATLAB & Simulink u dvou vybraných letadel.

This bachelor thesis deals with an analysis of the equations of motion for aircrafts. The equations could be linearized by assuming the steady state flight with small perturbations so that we can use the theory of control. The result of the thesis besides a theoretic aspect is a simulation of motion response due to change of control terms position in MATLAB & Simulink for two particular airplanes.
Dynamics of flight and control
Keywords: letadlo; pohybové rovnice; ustálený přímý let; přenos; aircraft; equations of motion; steady state flight; transfer function