Zabezpečený přenos v rámci protokolu CAN/CANOpen - Vlach, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou využiti protokolu CAN a jeho vyšších nástaveb, konkrétně CANopen v dnešní době. Cílem této práce je analýza a průzkum bezpečnostní stránky tohoto protokolu. Jsou zde zpracovány analýzy aktuálně dostupných řešení, které je možné využít pro zajištění bezpečnosti protokolu, sběrnice, či zabezpečení periferii. Hlavním přínosem je analýza a návrh zabezpečení pro protokol CAN s využitím TLS s podporou otevřené krypto knihovny wolfSSL. Demonstrativní návrh představuje stanu klienta a serveru, kteří jsou navzájem ověřeni pomoci digitálního certifikátu a mají zajištěnou šifrovanou komunikaci.

This bachelor thesis deals with the use of the CAN protocol and its higher extensions, specifically CANopen in today's time. The aim of this thesis is to analyse and investigate the security aspects of this protocol. Analyses of currently available solutions that can be used to ensure the security of the protocol, bus or peripheral security are presented. The main contribution is the analysis and design of security for the CAN protocol using TLS with the support of the open crypto library wolfSSL. The demonstrative design represents a client and server state that are authenticated against each other using a digital certificate and have encrypted communication secured.
Secured transmisation within protocol CAN/CANOpen
Keywords: CAN; CANbus; CANopen; TLS; wolfSSL; šifrování; autentizace.; CAN; CANbus; CANopen; TLS; wolfSSL; encryption; authentication.