Produktivita práce v cihlářském průmyslu - Popelář, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Popis technologického procesu výroby a přehled používaných surovin v cihlářském průmyslu, ze kterých jsou vyráběny pálené cihelné bloky. Zavedení drcené slámy jako nové suroviny pro výrobu, která má nahradit stávající zpracovávané dřevěné piliny především kvůli vysoké ceně dřeva. Výsledkem je celkové zhodnocení užitných vlastností, nároků na zpracování těchto dvou surovin a jejich vzájemné porovnání z technologického a ekonomického hlediska.

Description of the technological process of production and overview of materials applied in the brick-making industry, which are used for the manufacture of fired bricks.The introduction of ground straw as a new material for brick making, which should replace the currently processed sawdust, mainly due to the high price of timber.The result is an overall evaluation of useful characteristics, demands on processing these two materials and their mutual comparison from a technological and economic point of view.
Productivity of work at brick industry
Keywords: Cihlářský průmysl; zpracování slámy; drcená sláma; využití slámy v průmyslu.; Brick industry; straw processing; crushed straw; straw utilization in industry.