Studium ekologičnosti elektrického vozidla - Varhaník, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
První kapitola této bakalářské práce popisuje historii vzniku elektromobilů, jejich původ, úspěšnost a tehdejší úpadek. Následující kapitola se věnuje objasnění uhlíkové stopy v~návaznosti na další kapitoly v oblasti ekologie osobních vozidel. Hlavním cílem této práce bylo nastudování problematiky týkající se ekologie osobních vozidel se zaměřením na elektromobily v rámci České republiky. Ekologie vozidel zahrnuje všechna období životnosti automobilu, počínající výrobou, následným provozem, konečnou likvidací a~recyklací vozidla. Dalším cílem byla volba a popis vhodné metodiky výpočtu ekologického dopadu těchto vozidel. V praktické části byly určeny vztahy a metodiky výpočtu, získány zdroje dat pro jednotlivé parametry těchto vztahů a provedeny vlastní výpočty. V poslední části proběhlo zhodnocení a zpracování získaných dat do rovnic, tabulek a grafů.

The first chapter of this bachelor's thesis describes the history of electric cars, their origin, success and decline at the time. The following chapter deals with the clarification of the carbon footprint with regard to the connection to other chapters in the field of ecology of passenger cars. The main goal of this thesis was to study the issues related to the ecology of passenger cars with a focus on electric vehicles in the Czech Republic. The~ecology of vehicles covers all periods of the car's life-cycle, starting with the production, following with utilization, final disposal and recycling of the vehicle. Another goal was to select and describe a suitable methodology for calculating the environmental impact of these vehicles. In the practical part, the relations and calculation methodologies were determined, data sources for individual parameters of these relations were obtained and the calculations were performed. The last part was about processing the obtained data into equations, tables and graphs.
Study of the ecology of electric vehicle
Keywords: Elektromobily; skleníkové plyny; uhlíková stopa; ekologie; emise; emise z výroby vozidel; emise z provozu vozidel; emise z recyklace vozidel; energetický mix; budoucnost.; Electric cars; greenhouse gases; carbon footprint; ecology; emissions; emissions from manufacturing vehicles; emissions from the use of vehicles; emissions from vehicle recycling; energy mix; future.