Inovace skládané klikové hřídele pro minibikové motory - Doležal, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá inovací skládaného klikového hřídele minibiků společnosti Blata. Minibike je označení pro malý motocykl osazený dvoudobým spalovacím motorem o obsahu 40 nebo 50 cm3. Stroj je určený pro závodní okruhy a nejen pro mladé jezdce, ale i seniory. Inovace spočívá v návrhu a ověření lisovaného spoje v oblasti uložení hlavních čepů v ramenech klikového hřídele. Lisovaný spoj je navržen na základě silového rozboru na klikovém hřídeli při maximálních otáčkách motoru. Navrhovaná řešení jsou ověřena pomocí MKP výpočtů. Na základě výsledků je vybrána nejvhodnější varianta. Pro vybranou variantu je zjišťován vliv silového působení při maximálním výkonu stroje. Na základě všech těchto skutečností je na závěr proveden konstrukční, technologický a ekonomický rozbor realizovatelnosti nové technologie výroby.

The present diploma thesis deals with innovation of built-up crankshaft of Blata minibikes. Minibike is the type of a small two-stroke motorcycle equipped with an internal combustion engine of the volume 40 or 50 cm3. The machine is designed for racing circuits; not only for young riders but also for seniors. The innovation is in the design and verification of pressed connections in the imposition of major pins in the arms of the crankshaft. Pressed connections are designed on the basis of the analysis of force interaction on the crankshaft at maximum revolutions. The proposed solutions are verified by FEM calculations. Based on the results, the best option is selected. For the selected option, the impact of force interaction at maximum machine performance is studied. Finally, on the basis of these facts, designing, technological and economic analysis of feasibility of new production technology is carried out.
Innovation of built-up crankshaft for minibike engines
Keywords: Dvoudobý motor; minibike Blata; klikový mechanismus; skládaný klikový hřídel; lisovaný spoj; silový rozbor; kroutící moment; MKP; Two-stroke engine; Blata minibikes; crank mechanism; built-up crankshaft; pressed connection; force analysis; torque; FEM