Nová synagoga v Olomouci - Řeháková, Karolína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Předmětem diplomové práce je nová synagoga pro Židovskou obec v Olomouci, která je navržena v místě původní synagogy vypálené roku 1939. Požadavkem zadání byl návrh nové synagogy a s tím spojené sídlo pro Židovkou obec v Olomouci s přidruženými provozy a prostoru pro muzeum židovských kultur. Židovská obec v Olomouci je spíše uzavřenějšího charakteru. Cílem bylo vytvoření komplexu se skloubením prostor uzavřených pro členy obce a otevřených pro širokou veřejnost. Na základě ideových myšlenek vznikl komplex tří budov, které svým rozvržením docilují základnímu principu. Objekty jsou na pozemku situovány tak, aby byla podpořena jejich funkce. Synagoga s Židovskou obcí jsou v těsné sounáležitosti směřovány do klidnější, jihozápadní části pozemku. Oproti tomuto je muzeum navrženo při ulici tř. Svobody, která je zároveň velmi frekventovanou pěší spojnicí. Z takto zvoleného rozvržení se nám utváří veřejný prostor s návazností na parkovou plochu. Součásti komplexů je košér restaurace, administrativa, knihovna, rituální lázeň mikve a soukromý víceúrovňový prostor pro konání aktivit obce.

The main target of my diploma thesis is a new synanogue for Jewish village in Olomouc, which is suggested to the place of the original synagogue that was burnt down in the year 1939. The requirement of the assignment for the new synagogue and also a connected seat for the Jewish village in Olomouc with connected operations a place for museum of Jewish cultures. The Jewish village in Olomouc is of rather closed character. The target was to created a complex with connection of areas closed to the village members and opened for the public. Based on the ideas, a complex of three buildings was established and their mapping out suits perfectly to the basic principle. The objects in the area are situated in order to their basic function can be supported. The synagogue together with the Jewish village are very closely directed into calmer, easwest part of the area. Against to this place is a muzeum, designed by the street tř. Svobody, which is also very frequented pedestrian connecting line. From this chosen mapping builds a public area with connection to a park. The complex include a kosher restaurant, administrative place, library, ritual bath mikve and private morespaced area for the village activities.
New Synagogue in Olomouc
Keywords: Židovská obec; synagoga; košér restaurace; židovské muzeum; administrativa; rituální lázeň mikve; Jewish village; synagogue; kosher restaurant; Jewish museum; administrative place; ritual bath mikve