Konstrukční a technologické zásady při navrhování plastových výrobků - Strnad, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářské práce se zabývá rešeršní studií konstrukčních a technologických zásad při navrhování plastových výrobků. Obsahuje charakteristiku a základní rozdělení plastů dle způsobu aplikace a vlivy ovlivňující jejich vlastnosti. Mimoto jsou zde také uvedeny technologické zásady či metody výroby a navrhování plastových součástí. Další část práce je zaměřena na zásady při navrhování konstrukčních prvků, jako jsou komínky, žebrování, výztuhy a jiné. Poslední částí je diskuze, ve které je shrnuto zužitkování plastů, jejich ekonomické hledisko nebo poptávka a výroba plastů ve světě a v Evropě.

This Bachelor's thesis deals with an overview study of constructional and technological principles of plastic products. It includes characteristics and basic division of plastics by methods of application and factors affecting their properties. Except that, technological principles or methods of manufacturing and designing plastic products are mentioned. Next part is focused on principles of designing constructional components, such as chimneys, ribbings, stiffeners and many others. Final part is discussion which summarises utilization of plastics, their economic aspect or demand and production of plastics in the world and in Europe.
Engineering principles in the design of plastic products
Keywords: Plasty; polymery; technologické zásady; konstrukční zásady; technologie výroby; navrhování plastových dílů; aplikace plastů; rozdělení plastů; Plastics; polymers; technological principles; constructional principles; technology of manufacturing; designing plastic products; use of plastics; division of plastics