Systém pro vizualizaci dat z výroby polovodičových součástek - Turoň, Rudolf (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a praktickou realizací webové aplikace pro vizualizaci a anotaci dat z polovodičové výroby. Cílem práce je provedení rešerše dostupných metod pro vizualizaci dat a technologii využívaných pro webové aplikace, definice požadavků na takovýto vizualizační systém, teoretický návrh a implementace tohoto řešení. Součástí je i testování, zapracovávání získané zpětné vazby od uživatelů aplikace a demonstrace použití aplikace na datech z výroby. Výsledná aplikace je realizována za pomocí architektury klient--server využívající REST API pro komunikaci. Frontend část aplikace umožňuje vyhledávání, vizualizaci a editaci defektních map křemíkových desek. Pro vykreslovaní grafiky interaktivní vizualizaci map křemíkových desek na webu bylo využito technologie WebGL a knihovny PixiJS. Backend část, která zajišťuje zpracování dat a komunikaci s ostatními systémy, byla realizována za pomocí Java 17 ve spojení se Spring Boot. V závěru práce jsou diskutovány dosažené výsledky a shrnuty možnosti dalšího vylepšení aplikace.

This master thesis focuses on the design and implementation of a web application for visualization and annotation of semiconductor manufacturing data. The aim of the thesis is to conduct a survey of available data visualization methods and technologies used for web applications, define the requirements for such a visualization system, theoretical design and implementation of this solution. It also includes testing, incorporation of feedback obtained from application users and demonstration of application use on production data. The final application is implemented using a client-server architecture through a REST API for communication. The frontend part of the application allows searching, visualization and editing of the wafer map defects. WebGL technology and PixiJS library were used to render graphics for interactive visualization of the wafer maps on the web. The backend part is implemented using Java 17 in conjunction with Spring Boot technology and provides data processing and communication with other systems. The thesis concludes with a discussion of the results obtained and a summary of the possibilities for further improvements of the application.
System for visualization of semiconductor manufacturing data
Keywords: výroba polovodičových součástek; vizualizace výrobních dat; webová aplikace; grafické uživatelské rozhraní; křemíkové desky; mapa křemíkové desky; semiconductor components fabrication; production data visualisation; web based application; graphic user interface; silicon wafers manufacturing; wafer map