Návrh dvouosé automatické vidlicové frézovací hlavy osazené elekrovřetem s aplikací pohonů Harmonic-Drive - Tkadlec, Dušan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem dvouosé vidlicové frézovací hlavy s možnými variantami náhonu jednotlivých os. Součástí práce je i technicko – ekonomické zhodnocení jednotlivých variant, výpočet dosahovaných potřebných momentů a sil od motorů hlavy a konstrukce natáčení hlavy ve 2 osách. Frézovací hlava má být aplikována na vyvrtávací a frézovací vřeteník daného typu s možností adaptivní výměny elektrovřetena.

This master´s work deal with design two axis cutter head with possible variants drive of axis. The part of this work is also technical– economics valuation of single variants, calculation torque and force from motor head and design taking head in two axis. Cutter head should be applicated to boring and cutting headstock given to type with posibility of adaptive exchenges spindle.
Design of cutter head with Harmonic-Drive application
Keywords: hmotnost; řezná síla; krouticí moment; valivé ložisko; elektrovřeteno; brzda; snímač polohy; harmonická převodovka; servomotor; mass; cutting force; torque; roller bearing; spindle; break; position sensor; harmonic gearbox; servomotor