Implementace postupů a vyhodnocení dat ze zkoušek souladu výrobních modulů kategorie A1 a A2 - Bláha, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Úvodní část diplomové práce obsahuje základní poznatky problematiky výrobních modulů a popis jednotlivých kategorií podle nařízení komise EU 2016/631, které se připojují do elektrizační soustavy v ČR. V souvislosti s tímto rozřazením a se zadáním této práce, jsou dále popsány jednotlivá pravidla pro připojování a provozování výrobních modulů kategorie A1 a A2. Práce se dále zabývá ověřováním souladu a shody výrobních modulů s platnou legislativou. Zásady ověřování výrobních jednotek se řídí nově navrhovanou normou EN 50 549-10. Přínos práce spočívá zejména v přípravě na vytvoření certifikovaného pracoviště, které se bude zabývat zakázkovým měřením výrobních jednotek. Tato příprava nevychází pouze z vytvořeného testovacího manuálu, ale z dalších dvou důležitých částí, jako vytvoření vyhodnocovacích skriptů a výstupního protokolu. Skripty budou sloužit pro zpracování naměřených dat u jednotlivých zkoušek a poskytnou vhodný grafický výstup jednotky, který bude umístěn do výstupního protokolu. Tento protokol tak bude komplexním oficiálním výstupem měření zkoušené jednotky.

The introductory part of the diploma thesis contains basic knowledge of the issue of Power Generating Module (particularly local) and a description of individual categories according to the EU Commission Regulation 2016/631, which are connected to the electricity system in the Czechia. In connection with this classification and the assignment of this work, the individual rules for connecting and operating Power Generating Module of categories A1 and A2 are further described. The work also deals with verifying the compliance and conformity of production modules with applicable legislation. The principles of verification of production units follow the newly proposed standard EN 50 549-10. The benefit of the work lies mainly in the preparation for the creation of a certified workplace, which will deal with custom measurement of production units. This preparation is based not only on the created test manual, but on two other important parts, such as the creation of evaluation scripts and the output protocol. The scripts will be used to process the measured data for individual tests and will provide a suitable graphical output of the unit, which will be placed in the output protocol. This protocol will thus be a comprehensive official measurement output of the tested unit.
Methodology and data evaluation of conformance tests of A1 and A2 power generating modules
Keywords: Výrobní modul; Synchronní a nesynchronní VM; Výrobna energie; Pravidla provozování distribučních soustav; Provozovatel distribuční soustavy; RfG; Flikr; RoCoF; Nařízení komise EU 2016/631; EN 50 549-10; Výstupní protokol; Střídač.; Power Generating Module; Synchronous and asynchronous PGM; Generation Unit; Distribution System Operating Rules; Distribution System Operator; RfG; Flicker; RoCoF. EU Commission Regulation 2016/631; EN 50 549-10; Output protocol; Inverter.