Vliv rozptýlené výroby na kvalitu elektrické energie - Kružík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá připojováním rozptýlených zdrojů do elektrické sítě a jejich vlivem na kvalitu elektrické energie. Cílem práce je sestavit jednoduchý dynamický model větrné elektrárny a model jednoduché sítě. Na tomto modelu simulovat vliv jejího provozu na charakteristiky napětí v místě připojení. Dále je třeba vypočítat charakteristiky napětí podle současných metod daných podnikovými normami energetiky (PNE). A tyto výsledky porovnat s výsledky simulací.

This MASTER`S THESIS engages in connecting with dispersed generation into electrical network and their influence on power quality. This thesis sets out to make up simple dynamic model of Wind power station and model of simple network. At this model I would like to simulate influence its working on voltage’s characteristics in addition place. Besides this is necessary calculate voltage’s characteristics according present methods – factory energy rules [PNE]. And these results compare with results of simulation
The effect of disperzed generation on power quality
Keywords: rozptýlené zdroje; elektrická síť; kvalita elektrické energie; větrná elektrárna; dynamický model; disperzed generation; electrical network; power quality; wind power station; dynamic model