Měření permitivity a ztrátového činitele vody - Zimáková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Diplomová práce se zabývá dielektrickými vlastnostmi vody. Popisuje základní chemické a fyzikální vlastnosti vody a její rozdělení z hlediska struktury. Dále popisuje základní parametry vody destilované, deionizované a super čisté. V kapitole číslo 5 je popsáno chování dielektrika v elektrickém poli, určovaní dipólového momentu pomocí Clausiovy– Mossottiho rovnice, měření permitivity a ztrátového činitele. Praktická část se skládá z návrhu elektrodového systému, z měření vlastností vody a vyhodnocení naměřených údajů.

This master `s thesis deals about the dielectric properties of water. It describes the basic chemical and physical properties of water and its distribution in terms of structure. It also describes the basic parameters of distilled water, deionized and superclean. In the chapter number 5 described the behavior of dielectrics in an electric field, determining the dipole moment by Claus-Mossotti 'equation, measurement of permittivity and loss factor. Practical part is consists of the design of the electrode systém, of measuring the water quality and evaluation of measured data
Measurement of permitivity and dissipation factor of water
Keywords: Voda; struktura; vlastnosti vody; deionizovaná voda; elektrodový systém; ztrátový činitel; relativní permitivita; polarizace; Water; structure; properties of water; deionized water; electrode system; loss factor and relative permitivity; polarization