Iontoměničové membrány pro palivové články - Chladil, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Bakalářská práce se zabývá analýzou iontoměničových polymerních elektrolytů používaných v nízkoteplotních palivové článcích H2-O2. Cílem práce bylo vytvoření několika typů funkčních iontoměničových membrán s nalisovaným elektrodovým materiálem technologií MEA. Teoretická část pojednává o problematice palivových článků a jejich vyžití v praxi. Experimentální část popisuje výrobu elektrodových materiálů dopovaných platinovými katalyzátory s různou dotací. Takto vyrobené elektrodové hmoty byly nanášeny na iontoměničové membrány. Tyto funkční kompozity byly proměřeny v experimentálním článku značky Quintech a naměřené výsledky byly vyhodnoceny.

Bachelor’s thesis engages in the analysis of ionexchange polymer electrolytes for low-temperature fuel cell’s H2-O2 application. Object of this work was made a several version of function ionexchange membranes with electrode material by MEA technique. The theoretical part is deal of problems of the fuel cell and their application. Experimental part describes the process of preparation of electrode materials, which were doped by platinum catalyst in variable subsidy. Electrode substances were deposited on various ionexchange membranes. This function elements were measured in experimental fuel cell Quintech and measured results was evaluated.
Ionexchange membranes for fuel cells
Keywords: Iontoměničová membrána; palivový článek; katalyzátor; MEA; Ion-exchange membrane; fuel cell; catalyst; MEA