Revitalizace malé vodní nádrže v k. ú. Níhov - Matoušek, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Bakalářská práce „Revitalizace malé vodní nádrže v k. ú. Níhov“ má snahu seznámit čtenáře s malou vodní nádrží jako významným krajinným prvkem, který má podíl nejenom na tvorbě ekologické stability, ale i na zlepšení mikroklima, kvality vody v povodí, zásob podzemní vody. Formálně je práce rozdělena na dvě části. V první, teoretické části se snaží formou rešerše o nastínění problematiky malých vodních nádrží, tedy faktorech ovlivňující jejich stav, či o procesech v nich probíhajících. V druhé, praktické části, má na základě podrobným průzkumem zjištěných informací snahu, o vytvoření možných ideových návrhů řešení aktuálního nevyhovujícího stavu nádrže. Tyto návrhy byly zpracovávány ve spolupráci se zástupci obce Níhov.

Thesis has main goal to introduce the topic of small water reservoirs as an important regional element, which has added value to creation and sustaining of ecological stability, improvement local microclimate, the quality of water in catchment area and groundwater supply. Thesis is divided into two parts. In the first theoretical part thesis describes the topic of small water reservoirs and the key factors affecting their environmental state and their self-cleaning abilities. In the second practical part are created conceptual design of revitalization to solve the unsuitable state of water reservoir in Níhov.
Revitalization of a Small Water Reservoir in the Níhov Cadastral Area
Keywords: malá vodní nádrž; rekonstrukce; revitalizace; eutrofizace; vodní eroze; ideový návrh malé vodní nádrže; small water reservoir; renovation; revitalization; eutrophication; water erosion; conceptual design of a small water reservoir