Návrh filtračních struktur fraktálního řádu - Uher, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce se zabývá filtry fraktálního řádu (1+). Navržené filtry pracují v proudovém módu. Odvození těchto filtrů je dosaženo použitím aproximace třetího řádu odpovídající přenosové funkce fraktálního řádu. Jsou zde také popsány aktivní prvky jako univerzální proudový konvejor, proudový sledovač, operační transkonduktanční zesilovač a řiditelný proudový zesilovač. Na konci této práce jsou navržena nová obvodová řešení filtrů fraktálního řádu, která jsou poté realizována a podrobena experimentálnímu měření.

This thesis deals with the fractional (1+)-order filters. The proposed filters operate in the current-mode. The derivation of the filters has been achieved using a third-order aproximation of the coresponding fractional-order transfer functions. It also describes active elements such as universal current conveyor, current follower and operational transconductance amplifier. In the end of this thesis some new circuit solutions of the fractional-order filter are proposed. Then the proposed filters are realized and experimentally measured.
Proposal of the fractal order filtering structures
Keywords: Filtr fraktálního řádu; proudový mód; proudový sledovač; operační transkonduktanční zesilovač; řiditelný proudový zesilovač; UCC; Fractional-order filter; current mode; current follower; operational transconductance amplifier; adjustable current amplifier; UCC