Hodnocení obrobitelnosti materiálu vyrobeného pomocí aditivní technologie - Bílek, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením obrobitelnosti vysoce pevnostní maraging oceli M300, která je vyrobena ve třech typech vzorků. Dva vzorky byly aditivně vyrobeny metodou Selective Laser Melting, z nichž byl jeden následně tepelně zpracován. Třetí vzorek byl vyroben konvenčním způsobem pomocí válcování. Testování probíhalo frézováním za různých řezných podmínek. V praktické části byly odebrány vzniklé třísky a měřeny tvrdosti jednotlivých vzorků, dále pak jednotlivé složky silového zatížení během obrábění, drsnosti povrchu a opotřebení na hřbetu nástroje. Naměřená data a morfologie třísek byly dále analyzovány a vyhodnocovány. Výstupem práce je doporučení vhodné řezné rychlosti pro obrábění aditivně vyrobené oceli maraging M300.

This bachelor thesis evaluates the machinability of high strength maraging steel M300, which is produced in three types of samples. Two samples were additively manufactured by Selective Laser Melting, one of which was subsequently heat treated. The third sample was produced by conventional rolling. Testing was carried out by milling under different cutting conditions. In the practical part the resulting chips were taken and hardness of individual samples, then the individual cutting forces during machining, surface roughness and the flank wear were measured. The measured data and chips morphology were further analysed and evaluated. The output of the work is a recommendation of the appropriate cutting speed for machining the additively manufacturing maraging steel M300.
Evaluation of the machinability of material produced by additive manufacturing
Keywords: obrobitelnost; aditivní výroba; maraging ocel; frézování; opotřebení nástroje; machinability; additive manufacturing; maraging steel; milling; tool wear