Optimalizace procesů IT projektového managementu pomocí nástroje umělé inteligence - Vališová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Diplomová práce se zabývá optimalizací procesů IT projektového managementu pomocí umělé inteligence, konkrétně zavedením nástroje Microsoft 365 Copilot, v projektové kanceláři divize APPS společnosti Aricoma. Analyzuje současné řízení projektů, identifikuje oblasti s vysokým podílem rutinních činností a navrhuje řešení pro zvýšení efektivity projektových manažerů, snížení jejich administrativní zátěže a podporu rozhodovacích procesů. Teoretická část se věnuje současným metodám řízení IT projektů a využití umělé inteligence v této oblasti. Analytická část přináší přehled aktuálních projektových procesů, a také přehled nástrojů umělé inteligence vhodných pro projektový management. Návrhová část pak obsahuje konkrétní doporučení pro optimalizaci analyzovaných projektových procesů zavedením nástroje Microsoft 365 Copilot.

The master thesis focuses on the optimization of IT project management processes using artificial intelligence, specifically the adoption of Microsoft 365 Copilot, in the project office of the APPS division of Aricoma. The thesis analyses current project management, identifies areas with a high proportion of routine activities and proposes solutions to increase the efficiency of project managers, reduce their administrative burden and support decision-making processes. The analytical part provides an overview of current project processes as well as an overview of artificial intelligence tools suitable for project management. The design part contains specific recommendations for optimizing the analyzed project processes by adopting the Microsoft 365 Copilot tool.
Optimization of IT Project Management Processes Using Artificial Intelligence Tool
Keywords: IT projektový management; Microsoft 365 Copilot; umělá inteligence; AI; PMO; optimalizace procesů; automatizace; reporting; IT project management; Microsoft 365 Copilot; artificial intelligence; AI; PMO; process optimization; automation; reporting