Odstraňování původních povlaků řezných nástrojů před novým povlakováním - Něnička, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Charakteristiky povlakovacích metod PVD, CVD, PACVD, MTCVD. Rozdělení PVD metod. Přípravné operace před povlakováním stopkových nástrojů a odvalovacích fréz. Chemické odpovlakování HSS. Elektrochemické odstranění povlaku AlCrN. Různé pokusné metody odpovlakování slinutých karbidů. Nalezení nejšetrnější odpovlakovací metody s pomocí elektronového mikroskopu. Historie povlakování. Typy povlaků, jejich použití, vlastnosti a testování. Povlakovací zařízení, jeho popis a základní údaje. Příprava nástrojů na povlakování. Průběh povlakování. Význam geometrie, řezného materiálu a povlaku ve vztahu k životnosti nástroje. Vyhodnocení testu odvalovacích fréz.

Characteristics of coating methods PVD, CVD, PACVD, MTCVD. The parting of the PVD methods. Advance operations before coating of round tools and hobs. Chemical stripping of HSS. Electrochemical stripping of AlCrN coats. Differently experimental methods of stripping of the cemented carbides. Finding of the most favour stripping method with help of the electron microscope. The history of the coating. Types of coats, their usage, properies and testing. Coating machine, description and characteristics data. Preparation of tools on the coating. Behaviour of the coating process. Signification of the geometry, cutting material and coating in relation to tool life. Test evaluation of the hobs.
Stripping of original coats of cutting tools before new coating
Keywords: Druhy povlakování; příprava nástrojů před depozicí; chemické odpovlakování; elektrochemické odpovlakování; historie povlakování; typy povlaků; průběh povlakování.; Types of coating; preparation of the tools before new coating; chemical stripping; electro chemical stripping; history of the coating; types of coats; behaviour of the coating.