Optimalizace konstrukce saní CNC horizontálních vyvrtávacích strojů - Valenta, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá návrhy řešení zvýšení tuhosti saní u CNC horizontálního vyvrtávacího stoje s cílem optimalizovat konstrukci saní. Zvolený problém byl vyřešen pomocí citlivostní analýzy s využitím plánováním měření v podmínkách lineární regresní analýzy. Data pro citlivostní analýzu byla získána pomocí výpočtového modelování metodou konečných prvků. Řešení poskytuje pohled na míru vlivu právě na deformaci saní u zkoumaných prvků. Na základě získaných výsledků se vybraly prvky s nějvětším vlivem a vytvořili se tři ideové návrhy zlepšení. Z vytvořených návrhů se vybrala optimální varianta na základě technického, ekonomického a technicko-ekonomického hlediska metodou PATTERN. Tato práce přináší nový pohled a přístup sloužící k inovaci konstrukce s cílem zlepšení tuhosti již existujícího zařízení.

This master's thesis deals with proposals for solutions to increase the stiffness of the slide for CNC horizontal boring standing in order to optimize the design of the slide. Selected problem was solved by sensitivity analysis using desegin of experiment in conditions of linear regression analysis. Data for the sensitivity analysis were obtained by using computational modeling using finite element method. The solution provides a view of the degree of influence on the deformation of the examined elements of the slide. Based on these results were selected elements with the greatest influence and created three ideological designs for improvement. Of these designs, was chose an optimal variant by PATTERN method acoording on the technical, economic and technical-economic aspect. This work offers a new look for the innovating the design to increase rigidity.
Optimizing design of the slide CNC horizontal boring machines
Keywords: Tuhost; citlivostní analýza; plánované měření; metoda konečných prvků; horizontální vyvrtávací stroje; deformace saní; optimalizace konstrukce; snížení deformací; metoda PATTERN; Stiffness; sensitivity analysis; desing of experiment; finite element method; horizontal boring machines; deformation of slide; optimisation of design; reducing of deformations; PATTERN method