HOOVÁ, J. Využití technik enkapsulace k přípravě výrobků určených pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Julie Hoová se ve své diplomové práci zabývala enkapsulaci probiotických bakterií pro aplikaci do dětských výrobků. Navázala tak na řešenou problematiku enkapsulace probiotických buněk. Při psaní teoretické části studentka využila celou řadu odborných zdrojů především od zahraničních autorů, které správně a úplně cituje. Autorka tak prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Po celou dobu studentka přistupovala k práci velmi aktivně, svědomitě a se zájmem o danou problematiku. Zcela také splnila všechny stanovené cíle zadání. Během řešení experimentální části práce musela zvládnout široké spektrum metod od kultivačních technik přes mikroskopii, průtokovou cytometrii a enkapsulační techniky. Projevila tedy značné laboratorní dovednosti, samostatnost a rovněž dobré organizační schopnosti při plánování jednotlivých časově náročných experimentů. Zároveň dokázala výsledky své práce přehledně zpracovat, komentovat a formulovat v jasný závěr. Výstupy budou přínosem pro navazující práce, výsledky práce budou rovněž publikovány na mezinárodní konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čarnecká, Martina

Predložená práca sa zaoberá aktuálnou a žiadanou problematikou efektívnej aplikácie probiotických kultúr u detí. Práca je spracovaná vcelku prehľadne, s minimom štylistických a formálnych chýb (Helicobacter pyroli namiesto pylori, mucosa namiesto mukóza, atď.). Obsahovo práca v zásade spĺňa stanovené ciele a zadanie. V experimentálnej časti by však bolo vhodné, s ohľadom na posúdenie vyhodnotenia výsledkov, uviesť podrobnejší popis prevedenia niektorých pokusov (napr. upresniť riedenie jednotlivých vzoriek použitých k ďalším analýzam, uviesť množstvo glukózy enkapsulovanej spolu s probiotickými bunkami do alginátových častíc, presnejšie špecifikovať množstvo baktérií pridaných do vybraných potravín, spôsob stanovenia pH produktov a pod.). Výsledky práce sú primerane okomentované a formulované do jasných záverov. V práci som narazila na niekoľko nejasností a preto žiadam diplomantku, aby boli v rámci obhajoby niektoré z nich objasnené: 1. Prečo bol k analýze sacharidov vo vybraných výrobkoch zvolený objemový a nie hmotnostný aliquot (str. 41, kapitola 4.4.2)? Objasnite prepočet množstva sacharidov na hmotnosť výrobku? Nemohol tento krok ovplyvniť chybu stanovenia? 2. V mnohých analyzovaných výrobkoch je zrejmý významný obsah vitamínu C, čo je silné redukčné činidlo. Bol tento fakt zohľadnený pri stanovení a vyhodnotení množstva redukujúcich látok v analyzovaných potravinách? 3. Podstatným záverom práce je, že lyofilizované alginátové častice predstavujú najvhodnejšiu formu aplikácie probiotických kultúr pre deti. Ako výhody uvádzate ich dlhodobú stabilitu a vyššiu odolnosť voči tráviacim šťavám. Ako nevýhodu vnímam potrebu ich rehydratácie, a teda aktivácie. Konkrétne udávate 24 hodín (str. 64, kapitola 5.6.4), čo je pre použitie v praxi nereálne. Máte nejakú predstavu, ako by bolo možné tento problém vyriešiť, prípadne minimalizovať? 4. Aké sú hlavné prednosti užívania probiotických kultúr v podobe potravín v porovnaní s farmaceutickými prípravkami?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 99327