MANTLOVÁ, G. Izolace DNA v kvalitě pro PCR z probiotických výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Studentka zpracovávala diplomovou práci v rámci svých časových možností. Zvládla náročný postup izolace DNA z reálných komplexních vzorků potravin s využitím magnetických částic. DNA využila pro řadu PCR s cílem identifikovat DNA probiotických bakterií. Přiměřenou pozornost věnovala zpracování výsledků a jejich interpretaci, včetně využití poznatků z literatury. Ve své experimentální práci využila postupů, které byly v laboratoři zavedeny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Havlíková, Šárka

1. V tabulce 16. hodnota poměru absorbancí v posledním sloupci neodpovídá poměru naměřených hodnot v příslušných sloupcích. 2. V tabulkách 17. - 22. by pro názornější posouzení čistoty získané DNA u jednotlivých vzorků bylo vhodné uvést i hodnotu poměru příslušných absorbancí. 3. Použitými metodami byly v analyzovaných preparátech identifikovány všechny mikroorganismy deklarované výrobci s výjimkou druhu Lactobacillus plantarum u preparátu Normospektrum. Můžete uvést vhodné metody pro rozlišení živých a mrtvých buněk.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 51371