NĚMEČEK, O. Analýza vín originální certifikace z vinařské oblasti Morava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Splnění požadavků zadání hodnotím známkou B, a to z toho důvodu, že součástí zadání bylo také zpracování naměřených dat a diskuse výsledků, a tuto část práce student značně zanedbal. Celkový přístup k řešení zadaných úkolů (zejména k sepsání závěrečné práce) byl ze strany studenta velmi vlažný, proto hodnotím toto kritérium známkou C. Student odevzdal teoretickou část práce vedoucímu velmi pozdě a celou zpracovanou práci doslova v posledním možném okamžiku. Student plně nevyužil možnosti konzultace práce, resp. konzultací při zpracování výsledků s vedoucím práce (hodnotím známkou C). Student při psaní práce nedodržel základní typografická pravidla a v práci je i přes několikanásobnou kontrolu textu vedoucím práce řada chyb. Z tohoto důvodu hodnotím studenta v ostatních kritériích známkou D. Práci Ondřeje Němečka doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou D-uspokojivě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | D | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D | ||
Závěry práce a jejich formulace | D | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | C | ||
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | D | ||
Využití poznatků z literatury | D |
Předložená bakalářská práce Ondřeje Němečka pojednává o problematice komplexní charakterizace vín odrůdy Ryzlink Rýnský vyrobených pod známkou Víno originální certifikace (VOC). Specifický charakter VOC vín je běžně hodnoceno pouze senzoricky. Existuje pouze malé množství studíí, které se v ČR této problematice věnují. Jedná se tak o zajímavé a originální téma. Autor sepsal svou práci na 50 stranách. Rešerše obecně není příliš obsáhlá. Ondřej Němeček čerpal z 39 literárních pramenů kdy se z části jedná o internetové zdroje. Navíc jsou v práci číslovány chaoticky a citace jsou v různorodých formátech. Teoretická část se z většiny věnuje popisu produkčních oblastí a spolků VOC a krátce pojednává o problematice produkce vína. Autor se často uchyluje k subjektivní rétorice, která v některých případech působí jako z reklamního materiálu o Českých a Moravských vínech. Velmi stručně a obecně jsou popsány analytické techniky využívané pro analýzu vína. Autor špatně zařazuje techniku LC-MS do oblasti prvkové analýzy. Dále se nezmiňuje o dalších technikách využívaných v experimentální části BP. Analytická kapitola navíc vůbec necílí na aplikaci analytických postupů při rozboru révy a vína. Dalším problémem teoretické části je, že Ondřej Neměček jako primární zdroj informací pro analytické kapitoly využívá diplomové práce. Obecně lze řici, že kvalita rešerše je velmi nízká. V experimentální části práce autor podrobně popisuje použité metody a je dostatečně podrobná. Tvůrce však nerozeznává rozdíl mezi HPLC-MS a HPLC-DAD, které bylo v této práci použito. Celkem 11 vzorků vín originální certifikace ze Znojemské oblasti bylo podrobeno komplexní chemické analýze. Data Ondřej Němeček zpracoval a vizualizoval pomocí analýzy hlavních komponent, která byla rozdělena dle druhu analytů. To je velmi vhodné řešení, které přispělo k přehledné prezentaci výsledků. Mám však několik připomínek: str. 32 - kalibrační křivka je proložena exponenciální křivkou, což se běžně u výstupu z UV-VIS detektoru nepoužívá str. 33 - chromatogram je nečitelný včetně os, nejsou popsané základní píky str. 36 - PCA graf je nečitelný, jednotlivé proměnné se překrývají str. 39 - duplikátní obrázek 4.6, stejný jako 4.5. Z formálního hlediska má práce své nedostatky jako jsou opakující se překlepy, typografické chyby a některé nepřehledné obrázky. Student evidentně nevěnoval dostatek pozornosti finální kontrole. Obsahově ale práce zahrnuje zajímavé výsledky, téma práce a design experimentu bylo dobře zvoleno a přes všechny nedostatky hodnotím tuto VŠKP známkou D - uspokojivě a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | C | ||
Logické členění práce | D | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D | ||
Využití literatury a její citace | E | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | D | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
eVSKP id 148289