RYCHETSKÝ, M. Aplikace rostlinného extraktu do nečokoládových cukrovinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá získáváním extraktů biologicky aktivních sloučenin z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, příp. kosmetických výrobků. V této práci konkrétně do nečokoládových želé cukrovinek. V experimentální části práce byl zaveden a optimalizován výrobní postup želé cukrovinek, do vyrobených modelových vzorků byl následně aplikován extrakt echinacey (Echinacea purpurea) a arónie (Aronia melanocarpa). Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska obsahu těkavých (aromatických) látek, celkových fenolických látek, antioxidační aktivity a senzorické kvality. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, celkový obsah polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky Folin-Ciocalteauovou metodou, související antioxidační aktivita metodou TEAC. Textura, barva, vůně a chuť (flavour) byly hodnoceny pomocí grafických stupnic a profilového testu. Student přistupoval k řešení práce se zájmem, invencí a s vysokým pracovním nasazením. Opakovaným zkoušením postupů se podařilo vyrobit senzoricky atraktivní produkt s velkým potenciálem i pro komerční využití. Výborným způsobem zvládal práci v laboratoři, kde prokázal velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládl metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byl zcela samostatný, plánoval si experimenty, připravoval vzorky, organizoval průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedl potřebné množství experimentů pro splnění zadání práce, výsledky dokázal výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracoval systematicky a svědomitě, prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientoval v příslušné problematice. Velmi účinně využíval teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinoval se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Saláková, Alena

Práce je napsaná přehledně a čtivě, v prvních několika kapitolách jsou dlouhé části textu pouze ze dvou literárních zdrojů (str. 13 - 14). Postrádám legislativu povolující použití barviv při výrobě cukrovinek. V kapitole Polyfenolycké látky arónie (2.2.1.2) se první ostavec netýká problematiky uvedené v názvu kapitoly, bylo by vhodné ho zařadit do jiné kapitoly. U některých obrázků chybí zdroj - např. obr. 10. Práce obsahu poměrně rozsáhlý experiment zahrnující i optimalizaci výroby. V práci postrádám diskuzi některých zjištěných výsledků, výsledky jsou pouze popsány. Seznam literatury není napsán jednotně, někde jsou uvedy zkratky jmen, někde celá jména.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131319