RYCHETSKÝ, M. Aplikace rostlinného extraktu do nečokoládových cukrovinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá získáváním extraktů biologicky aktivních sloučenin z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, příp. kosmetických výrobků. V této práci konkrétně do nečokoládových želé cukrovinek. V experimentální části práce byl zaveden a optimalizován výrobní postup želé cukrovinek, do vyrobených modelových vzorků byl následně aplikován extrakt echinacey (Echinacea purpurea) a arónie (Aronia melanocarpa). Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska obsahu těkavých (aromatických) látek, celkových fenolických látek, antioxidační aktivity a senzorické kvality. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, celkový obsah polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky Folin-Ciocalteauovou metodou, související antioxidační aktivita metodou TEAC. Textura, barva, vůně a chuť (flavour) byly hodnoceny pomocí grafických stupnic a profilového testu. Student přistupoval k řešení práce se zájmem, invencí a s vysokým pracovním nasazením. Opakovaným zkoušením postupů se podařilo vyrobit senzoricky atraktivní produkt s velkým potenciálem i pro komerční využití. Výborným způsobem zvládal práci v laboratoři, kde prokázal velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládl metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byl zcela samostatný, plánoval si experimenty, připravoval vzorky, organizoval průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedl potřebné množství experimentů pro splnění zadání práce, výsledky dokázal výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracoval systematicky a svědomitě, prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientoval v příslušné problematice. Velmi účinně využíval teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinoval se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Práce je napsaná přehledně a čtivě, v prvních několika kapitolách jsou dlouhé části textu pouze ze dvou literárních zdrojů (str. 13 - 14). Postrádám legislativu povolující použití barviv při výrobě cukrovinek. V kapitole Polyfenolycké látky arónie (2.2.1.2) se první ostavec netýká problematiky uvedené v názvu kapitoly, bylo by vhodné ho zařadit do jiné kapitoly. U některých obrázků chybí zdroj - např. obr. 10. Práce obsahu poměrně rozsáhlý experiment zahrnující i optimalizaci výroby. V práci postrádám diskuzi některých zjištěných výsledků, výsledky jsou pouze popsány. Seznam literatury není napsán jednotně, někde jsou uvedy zkratky jmen, někde celá jména.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 131319