STARÁ, K. Stanovení vybraných fenolických a těkavých látek v čaji a v čajovém nálevu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Studentka splnila zadání své práce, svojí práci se maximálně věnovala a průběžně ji konzultovala se svým vedoucím. Teoretickou část práce studentka vypracovala včas a v poměrně dobré kvalitě. Studentka při řešení své DP prokázala že rozumí instrumentální analýze a že umí pracovat v analytické laboratoři. Prostor pro zlepšení má studentka při práci s odbornou literaturou a při formulaci a diskusi dosažených výsledků práce. Diplomová práce studentky Kristýny staré splňuje požadavky kladené na VŠKP a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B- velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce se zabývá problematikou charakterizace různých druhů čajů z hlediska obsahu fenolických a těkavých (aromaticky aktivních) látek. Teoretická část vychází z celkem 56 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Podrobně popisuje jednotlivé druhy čaje z hlediska jejich chemického složení a technologie výroby. Na konci je krátká kapitolka věnována obecně fenolickým sloučeninám, trochu zde postrádám obdobnou kapitolku o aromatických látkách. Teorie je zpracována na vysoké odborné úrovni, zajímavě, čtivě, a lze ji považovat za dostatečný podklad pro provedení experimentů; výskyt překlepů je minimální. Podstatou experimentální části byla analýza 18 různých druhů sypaných čajů (zelené, černé, tmavé, oolong, rooibos). Byly analyzovány metanolové extrakty čajových lístků a nálevy připravené podle běžného postupu. Pro stanovení fenolických látek byla použita metoda LC-MS, pro stanovení aromatických sloučenin metoda HS-SPME-GC-MS. Ve výsledcích práce srovnává čaje na základě jejich technologie výroby a země původu. Výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, správně interpretovány a diskutovány; vyzdvihla bych kvalitní statistické zpracování. K vypracování mám několik drobných připomínek: - všechny použité zkratky (CTC, EGCG, ECG atd.) je třeba nejprve vysvětlit v textu. Stejně tak je vhodné je vysvětlit v tabulkách a grafech, pro lepší orientaci ve výsledcích - jsou používány jednotky neplatné podle SI … l/min, mg/g …….. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Přes uvedené drobné nedostatky práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 139243