ŠIMURDA, O. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.
Před vlastním návrhem provedl diplomant analýzu stávajícího stavu území, nastudoval problematiku zadání a vypracoval vlastní stavební program. V souladu se zadáním navrhl objekt pro výrobu a skladování vína s prostory pro degustaci a prodej vína. Doplňkovou funkci zvolil hotel, restauraci a welnes. Architektonické řešení je tvořeno dvěma samostatnými objekty s rozdílnou funkcí, které jsou terasovitě umístěny ve svažitém pozemku. Umístění objektů prokazuje snahu o dosáhnutí měřítka stavby, která by nenarušila okolní prostředí, ale zároveň zdůraznila topografické těžiště daného prostoru. Tato snaha se zcela nezdařila. Hmotové řešení působí velmi hmotně a terasy předimenzovaně. Práce splňuje požadovaný rozsah, energetický koncept a hospodaření s dešťovou vodou plňuje stanovený cíl a grafické zpracování odpovídá požadované úrovni. Otázky a náměty k obhajobě: Objasněte ideu řešení a její promítnutí do urbanistického a architektonického řešení.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Přístup studenta ke zpracování | pracoval se zájmem a zodpovědně |
Práce je zpracována zodpovědně a v daném rozsahu. Poněkud maximalistický přístup k řešení vedl k ne zcela dořešeným detailům.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Urbanistické řešení | C | Diplomový projekt řeší návrh Winery v blízkosti Strachotína u vodní nádrže Nové Mlýny. Diplomant na winery navázal ubytovací kapacitou a v druhé budově navrhl hotel, ve kterém je kromě vlastního ubytování ještě wellness a restaurace. Budova výroby vína má i část věnovanou expozici vín. Objekty jsou umístěny v horní části daného pozemku v místech, kde terén ustupuje a vytváří úžlabí. Právě navržené objekty je dotváří a využívá tak krásného výhledu na jezero. Výroba je řešena s ohledem na potřebnou nutnost chladného prostředí nutného pro zrání vína. Část druhá, věnované hotelu, wellness a restauraci je řešena na terasách. Kapacita této části možná neodpovídá reálným možnostem a požadavkům. | |
Architektonické řešení | B | Objekty jsou navrženy tak, aby svým způsobem zaplnily úžlabí a nevyčnívaly z něj. Architektonické řešení se snaží zohlednit krajinu tím, že využívá např. zelených střech, méně se však zohledňuje velikost a charakter dané oblasti. V dispozicích části věnované ubytování je poněkud složitý systém dělení prostorů jednotlivých apartmánů, který navodí příliš jednoznačné možnosti rozmístění mobiliáře. Schodiště v této části je řešeno zajímavým způsobem, ale mělo by mít dořešeno i večerní osvětlení, které se může stát zajímavým detailem. | |
Provozní řešení | C | Výroba vína je řešena s využitím samospádu do úrovně kde je víno ve vinifikátorech, tam kvasí, zraje, filtruje se a skladuje. Tato technologie je umístěna tak, aby byl prostor temperován jak je zapotřebí. Z technického hlediska je vhodně užito umístění výroby pod povrch a kryt zelenou střechou. V objektu s ubytovací kapacitou je zvolena forma terasové zástavby, která sleduje terén úžlabí a vytváří příjemný prostor před pokoji na střeše podlaží nižšího. | |
Technicko konstrukční řešení | C | objekt vinařství je vytvořen jako kombinovaný z ocelových pilířů, nosníků a železobetonové monolitické konstrukce.Fasáda je prosklená, dvouplášťová, střecha jednoplášťová železobetonová, zatravněná. Hotel je řešen podobně, ale konstrukce je železobetonový monolitický skelet. | |
Formální úroveň | C | Po formální stránce je práce zpracovaná dobře. Vzhledem k rozsahu zadání není vždy zcela domyšlená do detailů. |
eVSKP id 31539