VALENTA, O. Návrh dávkovacího zařízení pro 3D tisk čokoládou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, František

Diplomová práce je zaměřena na návrh dávkovacího zařízení pro 3D tisk čokoládou. Úkolem bylo provést konstrukční návrh zařízení včetně potřebných snímačů a aktuátorů. Výstupem práce měl být 3D model navrženého zařízení, vybrané výkresy a návrh elektrického zapojení vybrané varianty. Autor provedl analýzu ohledně problematiky tisku čokoládou, a to jak existujících zařízení tak i používaných tiskových materiálů a jejich vlastností. Bohužel v práci chybí variantní výběr suboptimální varianty. Autor si z rešerše vybírá jednu z možností a tuto mírně upravuje a zpracovává. Vlastní návrh by sice byl teoreticky funkční, ale konstrukční zpracování by zasloužilo větší pečlivosti. U některých součástí by byla výroba velmi složitá a nákladná, např. u výkresu „NÁDOBA S V. LÁZNÍ VNĚJŠÍ“, kde se jedná o tenkostěnný výrobek z materiálu „Aluminium“. Také spojování komponent na výkresech „4-V2-2021-02“ a „4-V2-2021-01“ jejich vzájemným lepením se nejeví jako optimální způsob montáže. K dalšímu požadavku zadání, a to návrhu elektrického zapojení, se autor vyjadřuje velmi obecně na str. 27. Tato část by zasloužila také větší pozornost a podrobnější rozpracování. I přes uvedené nedostatky považuji cíle práce za splněné a doporučuji práci k obhajobě. Jak by se vyráběly komponenty na výkresu 4-V2-2021-02 a 4-V2-2021-01? Jaký je předpokládaný polotovar a jeho materiál? U použitého regulátoru teploty prosím uveďte objednávkový kód plánovaného regulátoru a nakreslete způsob připojení topné patrony k tomuto regulátoru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Tůma, Zdeněk

Bakalářská práce byla zaměřena na návrh dávkovacího zařízení pro 3D tisk čokoládou. V rešeršní části je autor zabývá všeobecně technologií 3D tisku dále se již zabývá 3D tiskem v potravinářském průmyslu. V práci je uveden výčet existujících řešení 3D tiskáren pro tisk čokoládou. Nepochopil jsem vložený odstavec "Postup tisku FDM technologií dle serveru chocedge.com". Dále mi v práci chybí zhodnocení ke kterému řešení se přikláníte. V kapitole "ANALÝZA PROBLÉMU A CÍL PRÁCE" definujete parametry pro návrh tiskárny. Dle cílů máte dělat pouze tiskovou hlavu. Dále nevím, co plyne z kapitol 3.1.1 a 3.1.2. Předpokládám, že textu na straně 21 chybí nadpis a taky vysvětlení, proč tam vůbec je. Strana 22 (cíl práce) je opět zbytečná - je již v zadání. Konstrukčně je práce zbytečně složitá, jako např. Hliníková lišta vedoucí skrz úchyty a spojena velice neesteticky vyvedenými šrouby s maticí na zadní straně sestavy. Na výkrese "Píst" chybí osa. Na výkrese "Hliníková lišta" chybí tloušťka a nevhodně zvolený materiál aluminium, což se objevuje i na dalších výkresech. Práce budí dojmu, že byly vypracována ve velmi omezeném čase.

Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 137314