HAMALOVÁ, V. Senzorická jakost ovocných šťáv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných vzorků 100% pomerančové šťávy od různých výrobců dostupných na českém trhu. Hodnotitelé posuzovali vzhled, barvu, chuť, vůni a konzistenci pomocí kategorové ordinální stupnice a celkovou senzorickou kvalitu a přijatelnost vzorků pořadovým testem. Pomocí grafických stupnic byl sledován časový vývoj chuti během konzumace. Senzorické hodnocení je specifická disciplína, studentka velmi dobře zvládla metodiku i provedení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Celkovým výstupem je původní ucelená studie s originálními výsledky, jejímž cílem bylo monitorovat požadavky a preference českých spotřebitelů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Experimentální část práce má velmi dobrou úroveň, zvláště musím kladně hodnotit použití statistických metod při zpracování výsledků. Úroveň teoretické části je horší, přičemž slabinou je především logické řazení vět, odstavců i celých kapitol. Již v úvodu autorka utíká od tématu a zabývá se především pomeranči a jen málo pomerančovou šťávou. Do kapitoly "Složení a vlastnosti šťáv" zařadila autorka nelogicky taxonomii pomerančovníku, odrůdy pomerančů a morfologii plodů. V kapitolách 2.1.4 - 2.1.10 jsou uvedeny některé látky obsažené v pomerančové šťávě, ale řada důležitých látek chybí (např. fenolické látky a aminokyseliny). Definice pomerančové šťávy nepatří do kapitoly "Technologie výroby". Kromě toho při definování pomerančové šťávy by měla být zmíněna legislativa EU, Codex Alimentarius a AIJN Code of Practice, tedy dokumenty, ze kterých vychází ČSN 56 8541. Naproti tomu pěkně jsou zpracovány kapitoly, týkající se senzorického hodnocení.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 49783