ŠTINDLOVÁ, J. Možnosti enkapsulace přírodních antioxidantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Cílem práce bylo zavedení zcela nových postupů enkapsulace a testování možností jejich aplikace na stabilizaci přírodních extraktů s obsahem antioxidantů. Práce je řešena v rámci projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně". Studentka přistupovala k řešení diplomové práce iniciativně a se zájmem o studovanou problematiku. V rámci náročné experimentální práce zvládla řadu optimalizačních experimentů a dílčích kroků jako jsou extrakční techniky a chromatografické metody k analýze přírodních extraktů a dále zcela nové techniky přípravy liposomů a polysacharidových částic. Charakterizace částic a jejich stabilita byla hodnocena pomocí dynamického rozptylu světla, analytické centrifugace a elektronové mikroskopie. Připravené částice byly testovány jako přísada do vybraných nápojů. Celkově studentka prokázala schopnost řešení složitých experimentálních problémů a nových postupů, zájem o řešenou problematiku, schopnost hodnocení výsledků a interpretace i diskuse dat. Projevovala rovněž potřebnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení diplomové práce představují velmi cennou experimentální základnu pro navazující práce. Výsledky byly nebo jsou přijaty k prezentaci jako součást několika sdělení na mezinárodních konferencích. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Jitky Štindlové se věnuje enkapsulaci biologicky aktivních látek z vybraných matric do mikročástic na bázi liposomů a nebo polysacharidů. V teoretické části se autorka věnuje popisu vybraných biologicky aktivních molekul a také některým technikám přípravy liposomů a částic na bázi chitosanu a alginátu. Tato část práce je přehledně a čtivě napsaná přičemž autorka čerpala z aktuálních zdrojů, které správně cituje. Experimentální část práce se věnuje charakterizaci a enkapsulaci biologicky aktivních látek z komplexních zdrojů (jablko, mrkev a lesní plody). Autorka zvládla relativně široké spektrum metod, mezi které patří například HPLC, DLS nebo SEM. Jako nejlepší technika z hlediska enkapsulační účinnosti se jeví příprava liposomů ethanolovým vstřikováním, nicméně částice připravené touto metodou vykazovaly nejnižší stabilitu. Výsledky experimentů autorka shrnula v přehledné závěry. V diplomové práci se vyskytuje jen velmi malé množství chyb a překlepů a autorka projevila i formulační zručnost. Nicméně se v textu vyskytuje několik vět, které nedávají po odborné stránce příliš smysl. Například na straně 18 zařadila želatinu a gluten mezi mléčné a syrovátkové proteiny, nebo na straně 52 uvádí, že částice mohou při nízké hodnotě zeta-potenciálu fluktuovat a přídavkem kyseliny dochází k dosažení bodu neutralizace. Také je škoda, že enkapsulační účinnost byla hodnocena jen z pohledu procentuálního množství enkapsulovaných látek. Rozhodně by bylo vhodné posoudit proces enkapsulace také z pohledu obsahu vybraných látek v částicích. Zároveň v práci chybí údaj o počtu měření každého parametru a údaje o směrodatných odchylkách jednotlivých měření. I přes drobné nedostatky je diplomová práce kvalitní, autorka splnila zadání a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 48995