KRŇÁVKOVÁ, M. Sledování oxidační stability výrobků ze skořápkových plodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Diplomová práce se věnuje problematice sledování oxidační stability výrobků ze skořápkových plodů. Konkrétně byly analyzovány 4 typy vzorků - kokosový olej, vlašský olej, arašídový olej a arašídové máslo, zakoupené na českém trhu v prodejnách se zaměřením na zdravou výživu. V teoretické části je, na základě kvalitně provedené literární rešerše, zajímavě a čtivě popsána problematika skořápkových plodů, jejich chemické složení, vlastnosti, možnosti technologického zpracování, výživové aspekty i metody vhodné obecně pro sledování kvality olejů a změn v jejich složení v důsledku žluknutí. Podstatou experimentální části práce byl jednoduchý skladovací pokus. Vzorky byly skladovány při 2 různých teplotách (4 °C a cca 20 °C), po deklarovanou dobu trvanlivosti byly v pravidelných intervalech odebírány vzorky pro analýzu. Pro sledování hydrolytických a oxidačních změn lipidů ve vzorcích byly vybrány standardně využívané metody – stanovení čísla kyselosti, peroxidového čísla a složení mastných kyselin metodou plynové chromatografie s plameno-ionizační detekcí. Výsledky této práce potvrzují fakt, že oxidační stabilita je nepřímo úměrná obsahu polynenasycených mastných kyselin a obsahu vody, s čímž úzce souvisí omezené podmínky skladovatelnosti. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou i metodiku základních analytických rozborů, kde prokázala velkou manuální zručnost. Provedla značné množství experimentů; pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními a v praxi využitelnými výsledky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Předložená diplomová práce má podle mého názoru výbornou úroveň. Zadání bylo beze zbytku splněno, práce je napsána s minimem chyb a má logickou strukturu. Materiál byl dostatečně charakterizován a metody popsány natolik podrobně, aby se daly reprodukovat. Výsledky jsou precizně zpracovány a správně interpretovány. V diskusi se autorka snaží o konfrontaci vlastních výsledků s výsledky jiných autorů. Závěry jsou přehledné a čtenář zde najde informaci o řešené problematice, materiálu, metodách i nejdůležitější výsledky. Literatura je správně citována.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99276