VETCHÁ, V. Příprava potravinových doplňků na bázi vzácných druhů hub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Studentka Bc. Vendula Vetchá se ve své diplomové práci zabývala studiem biologických účinků vybraných vzácných hub. Studentka se nejprve zaměřila na charakterizaci vybraných práškových forem hub, zkoumala jejich biologické účinky prostřednictvím testování na buněčných liniích a v neposlední řadě navrhla přídavek těchto vzácných hub do vybraných potravinových výrobků. Všechny stanovené cíle zadání studentka splnila. V průběhu řešení experimentální části práce studentka projevila výborné laboratorní dovednosti a schopnost samostatné a pečlivé práce. Po celou dobu projevovala zájem o danou problematiku a sama projevila snahu hledat řešení vzniklých nesrovnalostí. Postupy práce i výsledky průběžně konzultovala. Získané výsledky své práce dokázala přehledně zpracovat a také diskutovat s odbornou literaturou. Nakonec studentka dokázala navrhnout formu využití vzácných hub v oblasti potravin, a to na základě získaných poznatků. Diplomovou práci studentky Bc. Venduly Vetché doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Venduly Vetché je zaměřena na přípravu potravinových doplňků na bázi vzácných hub. Celkově je práce vypracována na 94 stranách. V rámci teoretické části práce studentka prokázala schopnost práce s vhodnou domácí i zahraniční literaturou v celkovém rozsahu 78 citací. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány popisu obsahu aktivních látek u šesti zástupců vzácných hub a jejich vlivu na lidské zdraví. Dále jsou zmíněny různé druhy testů viability. V rámci experimentální části práce byla připravena řada vodných extraktů dvou vybraných zástupců vzácných hub, a to lesklokorky lesklé a korálovce ježatého. Tyto extrakty následně studentka charakterizovala pomocí spektrofotometrických a chromatografických metod jak na obsah nutričně významných látek, tak na obsah látek aktivních. Dále byly sledovány vlivy na čtyři vybrané druhy mikroorganismů a dvě lidské buněčné linie. V neposlední řadě byly vzorky přidány do zeleninového základu instantní polévky a provedena senzorická analýza. Práce je přehledná a vhodně logicky uspořádaná. Drobné překlepy nesnižují vysokou úroveň práce. Výsledky jsou až na výjimky vhodně označeny, srozumitelně okomentovány a často konzultovány s odbornou literaturou. Studentka splnila veškeré vytyčené cíle práce. Předložená diplomová práce splňuje veškeré požadavky, a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou „A“.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 149092